Reisverslag 64

Plaats: Portugal - Spanje; Nazare - Bayona

Datum:  16 t/m 22 april

16 april
We hebben een auto gehuurd, deze wordt precies op de afgesproken tijd bezorgd, dus ze zijn hier wat service gerichter. Een gouden Daewoo Matiz.
We gaan via de versmarkt van Nazare, waar de dames een prachtig nieuw spijkerjasje tussen de groente vinden, en doen de nodige inkopen. De plaatselijke dames hebben hier een, voor ons komisch aandoende, klederdracht met bolle, korte rokjes, blote benen of kniekousen en een kunstig gevouwen doek op hun hoofd. Erg kleurrijk, dat meestal wel. Nazare staat hier bekend als het Volendam van Portugal.
Hierna maken we een rondrit via Alcabaca en Batalha, waar we wat rondlopen en een paar indrukwekkende kerken bekijken, naar Fatima, de bedevaartsplaats in Portugal. Hier is een gigantisch plein voor een werkelijk fraaie kerk met zijvleugels (via deze overdekte vleugels schuifelt men letterlijk “op knieën” naar de kerk) . Op dit plein zijn diverse gebedsruimtes. Op hoogtijdagen, komen er wel 65.000 mensen naar dit plein; het ziet er indrukwekkend uit en we zijn blij dat we er geweest zijn. Hoewel het mega-aantal souvenirshops wel een beetje een domper is.
Van hieruit gaan we naar Obidos, een prachtig ommuurd stadje wat ook een hoog toeristisch gehalte heeft. Maar het is er nu niet druk en dan kun je heerlijk door de fraaie straatjes met gekleurde huizen en bloemenpracht slenteren.
Als we weer in Nazare zijn brengen we eerst de spullen naar de boot en gaan daarna in een piepklein restaurantje ons aangeraden door Lieke en Henny, de andere Nederlanders hier in de haven. Het eten was voortreffelijk en zeer betaalbaar.
Hierna gaan we weer naar de haven, waar de auto wordt opgehaald. Aan boord van de Alegría drinken we er nog een met Lieke en Henny, waarbij ik nog wat juridische adviezen krijg en om 12.30 uur gaan de luiken dicht. Het was een mooie dag, veel gezien en heerlijk weer.

17 april
We staan om 6.45 op, want er staan 65 mijl voor de boeg. De wind is westelijk, zodat het een bezeilde koers is. Het is kil, miezerig Hollands weer en als na een paar uur de wind wegzakt moeten we helaas de motor weer starten om de afstand nog te kunnen halen voor donker.
Gelukkig haalt de wind later weer wat aan en lopen we met een mooie gang naar Rio de Aveiro. Hier moeten we ankeren in een baai, de guardia fiscal vaart voor ons uit en wijst ons een mooi plekje. We beantwoorden wat inmiddels bekende vragen en zij gaan, zonder dat we iets hoeven te tekenen, weer weg. We eten aan boord en spelen een boompje klaverjas, Peter en Hanneke zeiden dat ze het in geen 30 jaar hadden gespeeld. Het eerste spelletje leek dat ook zo, maar het 2e spelletje kregen wij voor onze broek.

18 april
Mooi zeilweer, met regelmatig een zonnetje erbij, maar ook een paar drupjes. Een mooie wind die ons halve wind naar Leixoes bracht, een voorstadje van Porto.
In de haven aangekomen bleek dat de Marina buiten gebruik was vanwege een olieramp op de naastgelegen olieterminal, die zich een jaar geleden had voorgedaan. Uit de kademuur kwam nog steeds olie sijpelen. Dit werd wel opgevangen en afgezogen maar de haven zag er toch niet schoon uit. Wij mochten wel blijven; de douches werkten wel met alleen koud water, maar er was geen stroom en geen water op de steiger. De ligplaats was verder gratis vanwege deze ongemakken.
We tanken diesel en bij de pomp was wel een waterslang zodat we de inmiddels lege tanks weer konden vullen en blijven in de haven, want bij Porto zelf is het niet gemakkelijk.
Op de haven zijn diverse zeilverenigingen actief, er staan met elkaar misschien wel 100 optimisten, tientallen vauriens en nog vele ander wedstrijdboten.
We doen op advies van het havenpersoneel met de bus (die stopt voor de haven) boodschappen in een dorpje aan de andere kant van de rivier over een brug. Als we een vriendelijke, niet engels sprekende dame vragen waar we vis kunnen kopen, brengt ze ons helemaal naar een straat een behoorlijk eind verderop waar allemaal visrestaurants zijn. Dat was de bedoeling niet, maar we vinden gelukkig daar ook een supermarkt met alle benodigdheden, waar Peter een overheerlijke maaltijd van maakt.

19 april
We wandelen eerst even Leixoes door. Drinken nog koffie aan boord en gaan dan met de metro naar Porto ( een ritje van ca. 30 minuten ).
Eerst een kopje koffie met meer aantrekkelijk dan uiteindelijk lekker gebak, en dan de stad door.
Porto is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. We wandelen wat en bezichtigen diverse fraaie gebouwen en een klooster. Aan het eind van de middag gaan we naar de overkant van de rivier waar alle port-bedrijven gevestigd zijn met elk een proeverij. Bij Croft proeven we heerlijke portjes, krijgen een rondleiding door de brouwerij en na de aankoop van ieder een flesje gaan we weer terug naar het centrum, waar we wat willen eten.
Dit blijkt niet eenvoudig, en ze raden ons aan naar Martosinho te gaan, waar de meeste restaurants te vinden zijn. Dit is vlak bij de haven dus we gaan met de metro terug. We vinden een visrestaurant waar Peter en Hannke ons trakteren op een erg lekkere vis maaltijd.
Terug aan boord spelen we nog een boompje, wat tot het eind spannend bleef, maar wij sliepen er het beste op.

20 april
Op tijd op, want om 8.45 staat de taxi klaar om Peter en Hanneke naar het vliegveld te brengen. Een gezellige week met te koud weer voor de tijd van het jaar maar toch een gevarieerd zeil- en walprogramma is dan weer ten einde.
Wij gooien de trossen los en varen door naar Viana do Castelo, zo’n 30 mijl. De wereld is behoorlijk grijs en koud om ons heen. Het waait uit het westen, dus met een ruime koers varen we de goede kant op. Wel zijn er veel visnetten in dit gebied, meer als op de andere trajecten tot nu toe. Om een uur of 2 lopen we de haven binnen die helemaal vol blijkt te liggen, maar we mogen aanleggen bij de pomp.
Ze hebben hier een harde waterstraal, zodat de Alegria lachend het zout weer van zich af spoelt. Ook de schipper en zijn maat vinden een heerlijke warme douche en gelukkig ook een goede wasmachine. Alles is dan weer schoon aan boord. Het is de laatste Portugese haven voor ons, morgen naar Bayona op Spaanse grond. Een rustige avond met z’n tweeën

21 april
Eerst nog een wasje, Viana do Castello verkennen, een heel mooie, een gezellige winkelstad. Er wordt hier druk gebouwd en gerestaureerd. Het Castello ligt eerst nog in de wolken en de mist, maar op een gegeven moment is het redelijk zichtbaar. De temperatuur is niet onaangenaam, maar het blijft grijs aan de hemel.
Om 2 uur gooien we de trossen voor het laatst los van Portugese bodem, want ons doel is vandaag Bayona in Spanje.
Onderweg op zee is het mooier weer dan aan de wal. We zien de kust gehuld in nevelen terwijl we zelf regelmatig in het zonnetje varen. Het waait weinig en de zee is erg onrustig, als Hanny even zit te lezen wordt zij zelfs bijna zeeziek. Als het boek weer aan de kant gaat, gaat het  wel weer goed.
Het is een rak van ca 28 mijl, en om 6 uur Portugese tijd (7 uur Spaanse tijd) leggen we aan in Bayona, een zeer fraaie binnenkomst met een groot kasteel aan de rand van de haven.
We besluiten hier een dagje te blijven om de stad nader te bekijken.
We stellen de klok bij en beginnen aan de mosselen die we vanochtend op de markt gekocht hebben van een oud vissersvrouwtje. Het was veel waswerk, de mosselen in de grote schelpen zijn eigenlijk maar klein, maar de smaak is heerlijk. Een glaasje witte (branco) wijn uit het Portugese Alentejo gebied erbij is pure verwennerij!

22 april
Het regent pijpenstelen als we wakker worden, dus lekker tussen de dekens een boekje en de eerste uren werden zo geslecht. Om een uur of 11 klaart het op en beginnen we in actie te komen. Na koffie en een broodje gaan we op verkenning uit. Eerst de kasteelmuur rondgewandeld. Dit is een prachtig bewaard gebleven, gigantische slotmuur, met daarbinnen een groot gebouw waarvan we het gebruik inschatten als congrescentrum of iets dergelijks. De tuinen eromheen zijn mooi onderhouden en een plezier om door te lopen.
De stad is een aardige plaats met een prachtig oud centrum en een fraai uitzicht over de baai met haar havens en ankerplaatsen. De ligging van de stad is geweldig. De zeer beschutte haven aan de voet van het kasteel (waar de Alegría ligt) is eigenlijk het mooiste. Het weer blijft lekker zonnig met af en toe een wolkje.
Er zijn bijna meer restaurantjes als inwoners, er komt geen einde aan. We “lunchen” om een uur of  4. We zijn lang niet alleen op dit tijdstip, rare jongens die Galiciërs (net als wij dus). Een Paella voor 2 voor € 15,- is niet te versmaden, met een glaasje wijn erbij is het een feestlunch.
Hoog op de bergtop waakt nog een gigantisch Mariabeeld over de haven en de stad.

 Vorige Reisverslag  Naar Menu  Volgende Reisverslag