Reisverslag 48

Plaats: Malta & Gozo

Datum: 18 t/m 24 december

18 december

Melle zou gaan wedstrijdzeilen, maar wegens erg harde wind werd het afgelast en stond hij om een uur of 12 op de steiger voor een kopje koffie. Daarna hebben we met twee auto’s het eiland verder verkend. Op de West-punt woei het zo hard, dat Melle en Daan onder 50% tegen de wind stonden te leunen toen Melle z’n zonnebril afwoei en een zwier maakte van ca 50 m. Er zijn de nodige foto’s geschoten, maar de werkelijkheid was toch geweldiger dan foto’s doen geloven. We hebben heel wat bekeken, Mdina, kerken, baaien, etc. al met al een verder kennismaking met een mooi Malta.

19 december

Daan en ik gaan met de auto op zoek naar Melle die als het goed is ergens aan het zeilen is, het weer is wat beter al waait het nog stevig. De dames blijven aan boord genieten van het zonnetje achter de buiskap.
Onderweg zien we wat surfers acrobatische toeren uithalen en door een verkeerde afslag te nemen zien we per ongeluk wat Laser zeiltjes bij een clubgebouw. En warempel daar was Melle ook. Het was een nieuw clubgebouw met daaronder de botenopslag en een betonnen ramp waar maar moeizaam de bootjes met deze wind te water gelaten konden worden.
De wedstrijden waren gecanceled, maar er zou wel getraind worden door een aantal personen. Melle liet zijn geleende spullen verstandigerwijs aan de wal, want het woei toch nog erg stevig. Na Melle met de boot geholpen te hebben (hij moest in een rek getild worden) zijn wij weer op de terugweg gegaan om ons bij de meisjes te vervoegen.

20 december

Een rustige dag.
In de middag gaan we met de Noren de stad in om naar de film “the Malta experience” te gaan en om naar wasmachines te kijken. De haven heeft hier niets voor geregeld en de was de deur uit is niet te betalen. We willen dus zien of we een goedkope machine met een paar boten kunnen kopen en hem desnoods achterlaten voor de volgende liefhebbers. We vinden diverse machines, maar een echt betaalbare oplossing lijkt in een etalage van een gesloten winkel te staan.
De film is een aanrader, want het vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van Malta, van prehistorie tot en met de 2e wereldoorlog. Als je dan ziet wat er toen allemaal vernield is, is het een wonder dat het er weer zo mooi uit ziet.

21 december

We wilden naar Gozo zeilen; om een uur of 1 trossen los. Het was een heerlijke zeiltocht met Bft. 3 a 4, om lekker uit te waaien, en het zonnetje schijnt lustig. De wind kwam wel weer van voren zodat we moesten kruisen. Na ca 4 uur liggen we in de Marina van Gozo. De haven is hier vrij open, de wind komt wel uit de goede hoek maar halverwege de nacht gaat de boot om een of andere reden toch hevig te keer en worden we er allemaal wakker van. Na enige uren wordt het weer rustiger en kunnen we weer wat slapen.
Gozo is ook een prachtig eiland ten westen van Malta, met ook veel historie en naast de nodige monumentale gebouwen en (nog meer) mooie kerken, en een mooie natuur. Na een stevige wandeling vinden we een leuke kroeg en daarna sla ik af bij een bord waarop chateau briand staat, bij een restaurant waar notabene de waard Nederlands spreekt. Het eten en de wijn waren verrukkelijk. Daarna hebben we nog een “afzakkertje” hebben genomen in de kroeg.

22 december

Douchen was niet nodig, want Daan, Miranda en Hanny willen zwemmen in de blue lagoon bij het eiland Comino. We gaan daar tegen 11 uur naar toe. Het is zonnig weer, maar wel winderig en om nou te zeggen ga eens even lekker zwemmen!!! Maar de helden springen in het helder blauwe water, halen even diep adem en komen na de fotosessie als een speer weer aan boord, het water is toch wel koud (18 graden). Maar wie kan het zeggen op de een na kortste dag in de blue lagoon gezwommen te hebben, zij wel (ik niet). Een unieke ervaring in ieder geval.
Voor de wind zeilend gaan we als een speer weer richting Valetta en om een uur of 4 liggen we weer aan de steiger in Msida.

23 december

Miranda vliegt met Melle weer naar huis. Melle zal ons ophalen om 6.15, als ik om 6.35 bel ligt hij nog lekker te slapen (het vliegtuig gaat om 7.55) De Kia heeft nog nooit zo snel over Malta gescheurd, maar we waren op tijd en wij nemen de auto voor 2 dagen mee om nog wat rond te toeren. Onderweg komen we langs een grote viswinkel met een gigantische sortering verse vis. We besluiten ter plekke dit jaar op kerstavond vis te eten.

24 december

Na het eiland nogmaals van alle kanten te hebben verkend (het lukte ons keer op keer de verkeerde afslag te nemen) komen we in Masaxlokk waar een leuke vissershaven is met allemaal prachtig kleurig beschilderde vissersbootjes. De markt die er was wordt net afgebroken maar Hanny vindt er nog een fraai Maltees tafelkleed voor onze tafel in Sneek en we drinken op een terras een heerlijke cappuccino voor ML 0,40 (€0,95).
Hierna brengen we de door Melle gehuurde auto terug naar “Joe’s car rental” in Marsascala, waar Melle woont, met uitzicht op de baai.
We gaan met de bus terug naar de boot. Dit zijn allemaal prachtige, goed onderhouden oude bussen, waar je voor een grijpstuiver ML 0,15 – ML 0,40 het hele eiland mee rond kunt rijden. Dicht bij de haven is een prachtige kerk, waar, als we er lang komen, een mis wordt gehouden. Hanny kan dit op kerstavond toch niet weerstaan en gaat naar binnen.
Weer terug aan boord “kleden” we ons voor de kerstavond en steken de kaarsen aan en pakken de cadeautjes uit. Toch wel vreemd om niet thuis te zijn, maar we beleven het toch heel bijzonder, bellen met de familie en onder luid geklingel van alle kerken op Malta besluiten we de, ondertussen heerlijk gemarineerde Kingprawns op de grillplaat buiten te bakken en te eten. En het is nog zo lekker in de kuip, dat we er ook onze hoofdmaaltijd bestaande uit een geweldig stuk witvis (verse pasta en courgettes met oestersaus) op leggen en zo hebben we een geweldige maaltijd in een unieke ambiance. Het toetje, roomijs met zelfgemaakte zabaglione, komen we niet meer aan toe. Het is al laat. Morgen weer een dag.
Na het eten nodigen we de Denen en de Duitsers uit voor een drankje en op een gegeven moment lopen ook nog 2 Franse jongens binnen die we op Gozo al gesproken hadden (zij moeten een Catamaran van Tahiti naar Marseille brengen, maar ze hebben een schroef verloren en wachten hier op onderdelen).
Tegen 12 uur gaan de Franse jongens met de Deense jeugd en Daan naar de kroeg, en wij hebben het erg gezellig aan boord en om een uur of 2 zoekt iedereen zijn eigen boot weer op.
Daan horen we niet meer thuis komen.

Vorige Reisverslag  Naar Menu  Volgende Reisverslag